Sery pleśniowe i alkohole - jak tworzyć duety idealne?
Ser pleśniowy i alkohol to sprawdzone połączenie, które pasuje do wielu okazji. Niezapowiedziana wizyta znajomych czy miły, weekendowy wieczór - ten duet działa zawsze niezawodnie. W ofercie Mleczarni Turek możemy wybierać spośród serów pleśniowych z białą pleśnią, takich jak camembert czy brie oraz serów z pleśnią niebieską. Zanim przystąpimy do przygotowania poczęstunku, warto wiedzieć, jakimi regułami rządzi się łączenie serów i alkoholu.
Pamiętajmy, że wyraziste w smaku sery potrzebują równie intensywnego alkoholu - tak samo wygląda to w przypadku serów delikatnych. Oczywiście oba produkty możemy łączyć także według pochodzenia oraz kontrastu, chociaż po ten drugi sposób najczęściej sięgają doświadczeni smakosze.
Sery z białą pleśnią, takie jak Turek Camembert czy Turek Brie lubią równie subtelne alkohole o owocowych tonach. Można podawać je w towarzystwie lekkich win. Białe, różowe oraz musujące - nie zdominują smaku sera lecz lepiej wydobędą jego smak. Podawanie serów camembert lub brie z delikatnie schłodzonym białym winem jeszcze bardziej podkreśli ich aromat. Podobnie wygląda to także w przypadku serów kozich. Bardziej odważni koneserzy mogą również połączyć łagodne sery z białą skórką z mocniejszym trunkiem, takim jak np. whisky wytwarzane ze słodu jęczmiennego lub brandy.
A z jakim innym niż wino alkoholem można podawać sery pleśniowe? Piwo od jego jasnych gatunków, poprzez ciemniejsze, aż do goryczkowych, idealnie pasuje do serów o nieco intensywniejszym smaku. Warto połączyć je z serami z niebieską pleśnią, takimi jak Grandblue intensywny oraz Grandblue bogaty i kremowy. Oba doskonale łączą się także z mocniejszym alkoholem o orzechowym posmaku typu whiskey.
Jeżeli chcesz zaskoczyć gości, połącz ze sobą wybrane gatunki serów i skomponuj z nich deskę, którą podasz w towarzystwie dobranego do niej alkoholu. To doskonały pomysł, który sprawdzi się na każdą okazję.