,

Jak kroić sery pleśniowe?

Trójkąty, kwadraty i plastry. Kawałki większe, mniejsze i te na jeden kęs. Pokroić cały od razu czy podać w całości, odkrawając co jakiś czas odrobinę. Oto podstawowe dylematy amatorów serów pleśniowych. Lubimy raczyć się serami pleśniowymi, ale wielu z nas ma problemy z ich prawidłowym dzieleniem. Odpowiednie krojenie to klucz do pełnej przyjemności. Pozwala wykorzystać cały potencjał produktu. Struktura, konsystencja i smak danego sera mogą być różne w środku i tuż przy skórce. Naszym zadaniem jest podzielenie go tak, by w swojej formie smakował jak najlepiej.

Oto to kilka podstawowych zasad, które warto zastosować podczas krojenia serów pleśniowych. 

Sery wyjmij z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem krojenia. Smak i aromat są wtedy najlepiej wyczuwalne. 

Jaki nóż sprawdzi się najlepiej? Sery pleśniowe takie jak, Turek Camembert lub Turek Brie należą do kategorii serów z miękkim, kremowym wnętrzem. W związku z tym podczas krojenia mogą łatwo przyklejać się do noża. Chcąc tego uniknąć – najlepiej użyć noża z cienkim prostym ostrzem oraz zanurzyć nóż w gorącej wodzie i wytrzeć od razu przed użyciem.

Jeśli serwujesz kilka różnych rodzajów sera użyj innego noża do każdego z nich – krojenie tym samym nożem może zmienić smak. Warto rozważyć zakup noża dedykowanego do krojenia serów, aby ułatwić sobie życie.

 

Jak kroić ser Camembert?

Zacznijmy od sera camembert, który należy do kategorii płaskich i okrągłych. Ten rodzaj kroimy podobnie do tortu, dzieląc na trójkąty. Wielkość kawałków należy dopasować do wymiarów produktu. Wskazany sposób krojenia z pewnością sprawdzi się dla wszystkich wariantów sera naszego pysznego i kremowego Turek Camembert.

Jeśli ktoś woli kanapkę z camembertem to oczywiście można pokroić ser również w plasterki – każdy kawałek będzie inny, bo plasterki będą miały różną długość.

sery okrągłe

 

Jak kroić ser pleśniowy brie?

Przejdźmy do serów trójkątnych pleśniowych, zwanych brie. Każdy z wariantów Turek Brie kroimy na grube plastry wzdłuż jednego boku, a następnie możemy je dodatkowo przekroić na mniejsze części, w zależności od preferencji

Warto pamiętać, że im większy kawałek tym większe uczucie kremowości i tym łatwiej ser rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Wynika to z faktu, że sery brie mają inną konsystencję niż camembert, co wpływa na walory smakowe.

sery trójkątne

 

Jak kroić sery z niebieską pleśnią?

Na koniec kilka przydatnych informacji dotyczących krojenia serów z niebieską pleśnią, które dostępne są w różnych formatach. Grand Blue Bogaty i Kremowy kroimy jak “wachlarz” - zaczynając od środka i kierując się w stronę krótszej krawędzi. Natomiast Grand Blue Intensywny, który ma kształt trójkąta, kroimy analogicznie jak sery brie. 

sery z niebieską pleśnią

Wiadomo już jak radzić sobie z krojeniem serów. Dobrze również wiedzieć jak je przechowywać, by cieszyły smakiem jak najdłużej.